Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A SzííneK JelentéSe


Piros

A piros a vér, és a tűz szine, így gyakran a háborúval, veszéllyel, erővel társítják de megjelenik a szerelem, a vágy, a szenvedély kifejezőjeként is.

A piros egy nagyon érzelmes, gazdag szín, felgyorsítja az ember belső folyamatait, növeli a légzésszámot, és emeli a vérnyomást. Nagyon látható szín, ezért lettek pirosak a stoptáblák és a tűzoltó felszerelések. A piros szín növeli a «bátorságot» ezért található meg számos ország nemzeti zászlaján.

A piros előtérbe hozza a képeket, és a szövegeket. Használata mint kiemelő szín javasolt, hogy az embereket gyors döntésre kényszerítse. Ideális szín a ‘Buy Now’ vagy a ‘Click Here’ szövegek megjelenítésére. A reklámokban a piros gyakran valamilyen erotikus tartalomra utal. (Piros ajkak, piros körmök, piros lámpás negyed, Nő pirosban, stb…). A piros széles körben használt szín a veszély jelzésére (magasfeszültség, közlekedési lámpák). Ezt a szint gyakran társítják még az energiával, energikus élettel, ezért nyugodtan lehet használni energiaitalok, játékok, autók, sportszerek reklámozásához.

A piros világos árnyalatai az élevezetet, a szexualtiást, szenvedélyt, az érzékenységet, és a szerelmet jelképezik, míg a sötétebb árnyalatok az erőt, az akaraterőt, a dühöt, a vezetést, bátorságot, vágyódást, rosszakaratot, és haragot sugalnak.
A rózsaszín a romantikát, a szerelmet, és a barátságot jelzi az embereknek, illetve a nőies tulajdonságokat, passzivitást.
A Barna megbízhatóságot, és fériasságot jelképez.
A vörösesbarna (?) a betakarítást és az elmúlást idézi.

http://www.kepeslap.com/images/23995/1183907169_origi.jpg

 

Narancssárga

A narancssárga ötvözi a a piros által sugalmazott energiát és a sárga boldogságát. Általában az örömmel, napfénnyel és a trópusokkal kötik össze. A narancssárga a lelkesedést, az elragadtatást, a boldogságot, a kreativitást, az elhatározottságot, a vonzerőt, a sikert,a bátorítást, és az izgatást fejezi ki.

Az emberi szem számára a narancssárga egy nagyon meleg szín, így a forróság érzetét kelti, de nem olyan agresszív, mint a piros. A narancssárga növeli az agyba jutó oxigén mennyiségét, élénkítő hatású és növeli a szellemi aktivitást. Nagyon elfogadott a fiatalok körében. A narancssárgáról az egészséges étel jut eszünkbe és az étvágyunkat serkenti. A narancssárga az ősz és az aratás színe. A címertanban a narancssárga az erő és a kitartás szimbóluma.

A narancssárga nagyon feltűnő szín, tehát használhatod figyelemfelkeltésre és a legfontosabb elemek kiemelésére a design-ban. Ez a szín nagyon hatékony az ételkészítmények és játékok reklámozásához.

A sötét narancssárga a csalást, a megtévesztést és a gyanakvást jelenti.
A vörösesnarancs(?) kifejezi a vágyat, a szerelmi hevületet, az élvezetet, az uralmat, az agressziót és a vágyat a mozgásra.
Az arany a presztízs érzését kelti. Jelentése a fény, a bölcsesség és a vagyon. Mindig a magas minőséget szimbolizálja.

 

http://www.eletminosegaloeval.hu/gyumolcsok/narancs.jpg

 

Sárga

A sárga a napsütés színe. Az örömmel, a boldogsággal, az értelemmel és az energiával szokás összekapcsolni.

A sárga meleg hatást, boldogságot kelt, elősegíti a mentális aktivitást, és erőt ad. A sárga gyakran ételt jelent… Világos, csupasz egy igazi figyelemfelkeltő, épp ezért festik a Taxikat sárgára. Ha túl sokat használják, a sárga már zavaró is lehet; például a kisbabák többet sírnak egy sárga szobában. A sárga a legfeltűnőbb egy fekete háttér előtt, ezért is használják figyelmeztetéseknél ezt a színkombinációt. A címertanban a sárga a díszességet és hűséget jelzi. Később a gyávaság szimbolumává vált.

A sárgát a kellem, boldog érzések felelevenítésére használd. Használhatod például a gyermekeknek szánt pihenő termékek reklámozására. A sárga egy nagyon célravezető szín, így használd a legfontosabb információk kiemelésére. Az emberek a sárga színt gyakran gyermetegnek tartják, úgyhogy nem ajánlatos használni tekintélyes, drága termék eladásakor: senki nem fog venni sárga öltönyt, vagy sárga Mercedest. (Vagy sárga BMW 520i-t). A sárga egy megbízhatatlan és spontán szín, úgyhogy ne használd, ha stabilitást, megbízhatóságot, biztonságot akarsz sugallani. A sárga eltűnik a fehérben, úgyhogy általában kell neki egy sötét háttér a kiemelésére. A sárga árnyékai ellenszevesek, mert elvesztik a boldogságukat és elhanyagolt, borús érzetet keltenek.

A tompa sárga figyelmeztetést, hanyatlást, betegséget és féltékenységet jelöl.
A világos sárga az intellektus, a frisseség és az öröm jele.

http://www.kepeslapneked.hu/kepeslapok/nagy/729Sarga%20rozsak.jpgZöld

A zöld a természet színe. Ez szimbolizálja fejlődést, harmóniát, szemtelenséget, és a termékenységet. Erős érzelmi összefüggés van a zöld szín és a biztonság között. A sötétzöldet rendszerint a pénzzel társítják.

A zöldnek nagyszerű nyugtató ereje van. A legpihentetőbb szín az emberi szem számára; javítja a látványt. A zöld állandóságot és állóképességet sugalmaz. Néha a zöld a tapasztalat hiányát fejezi ki, a példa kedvéért: a kezdőket gyakran zöldfülűnek szoktuk nevezni. A címertanban a zölddel, a fejlődést és a reményt tüntethetjük fel. A zöld ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél; például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten.

Zöldet a biztonság feltüntetésére használják, végül is gyógyszereken és orvosi termékeken láthatjuk. A zöld közvetlenül kapcsolódik a természethez, tehát tudod használni a ‘zöld’ termékek hirdetéséhez.
A matt, sötétzöldről általában a pénzre, az anyagi világra, a bankokra és a Wall Street-re asszociálunk.

A sötétzöldről a becsvágyra, a kapzsiságra és a féltékenységre gondolunk.
A zöldessárga a betegségre, a gyávaságra, a viszályra és a féltékenységre utal.
A moszatzöldről(Aqua) az érzelmi gyógyításra és a védelemre gondolunk.
Az olivazöld(?) a hagyományos színe a békének (Greenpeace).
http://www.biobaba.net/public/userfiles/z%C3%B6ld%20alma.jpg

http://www.edenkert.hu/kertapolas/a-haragos-zold-fu-egyik-titka-a-tapanyag-utanpotlas/1933/1/a-haragos-zold-fu-egyik-titka-a-tapanyag-utanpotlas_1.jpg


Kék

A kék az ég és a tenger színe. A kékről gyakran a biztonságra(?) és a stabilitásra gondolunk. Ez a szín szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, a bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot és a mennyet.

A kék hasznos figyelemfelkeltő(?) az akarathoz és testhez. Ez a lassú emberi anyagcsere és nyugodt eredmény eljárásának színe. A kékről erősen asszociálunk a békességre és a nyugalomra. A címertanban, a kék használható az áhítat és a nyíltság szimbolizálására.

A kéket használhatod a termékek reklámozásához és a tisztasághoz kapcsolódó szolgáltatásokhoz (víztisztító filterek, tisztító folyadékok, vodka), levegőhöz és éghez (légitársaságok, repterek és légkondicionálók), vízhez és tengerhez (tengeri hajóutak, ásványvíz). Érzelmileg olyan színekkel áll szemben mint a piros, a narancssárga és a sárga; a kék kapcsolódik a tudatossághoz és az intellekzushoz. Használj kéket a precízió sugallásához vagy amikor high-tech termékeket reklámozol.

A kék a férfiak színe; a tanulmányok szerint, ez erősen elfogadott közöttük. A sötétkék a bölcsességet, a szaktudást és a stabilitást jelenti; ez a kedvező szín a közös(?) Amerikához.

Kerüld a kék használatát mikor ételt és sütés-főzést reklámozol, azért mert ez a szín elveszi az étvágyat. Mikor élénk színekkel használod együtt mint a sárga vagy a piros, vibráló mintában nagy befolyású tud lenni; például, a kék-sárga-piros tökéletes színösszeállítás egy szuperhősnek (gondolj csak Superman-re).

A világoskékről az életre, a gyógyításra, a békére, a megértésre és a puhaságra(lágyságra) asszociálunk.
A sötétkékkel ábrázolhatjuk a tudást, az erőt, a becsületességet és a komolyságot.

http://kvarcolatok.freeblog.hu/files/%C3%B3ce%C3%A1n.jpg


Bíbor vagy rózsaszín

A bíbor összekapcsolható a kék stabilitásával és a vörös energiájával. A bíbort a magasztossághoz kötjük. Ez szimbolizálja az erőt, a nemességet a luxust és a becsvágyat. Ez a szín átadja a vagyon és a pazarlás érzését(<–ez így helyes mondat?:It conveys wealth and extravagance.). A bíborról gondolhatunk szintén a bölcsességre, a méltóságra, a függetlenségre, a kreativitásra, a titokzatosságra és a mágiára.

Egy közvéleménykutatás szerint, a kamasz gyerekeknek majdnem 75%-a, jobban kedveli a bíbort, mint az összes többi színt. Nagyon kivételes szín a természetben; néhány ember szerint erőltetett.

A világos bíbor jó választás női design-hoz. Az élénk bíbort használhatod mikor gyermek termékeket reklámozol.

A világos bíbornak romantikus és nosztalgikus hangulata van.
A sötét bíbornak komor, gyászos és szomorú hangulata van. Ezzel csalódottásgot tudsz kifejezni.

 

var embed_html = "<div><a href=\"http://www.polyvore.com/starstrukk/set?.mid=embed&amp;id=7657814\"><img width=\"400\" alt=\"Starstrukk\" src=\"http://www.polyvore.com/cgi/img-set/BQcDAAAAAwoDanBnAAAABC5vdXQKFmNoNVZfQmdmM2hHVE9rUlpWWW9RV3cAAAACaWQKAWUAAAAEc2l6ZQ.jpg\" title=\"Starstrukk\" height=\"400\" border=\"0\" /></a><br/><small><a href=\"http://www.polyvore.com/starstrukk/set?.mid=embed&amp;id=7657814\">Starstrukk</a> by <a href=\"http://www.polyvore.com/cgi/profile?.mid=embed&amp;id=482592\">☼ριєя¢є•тнє•ѕσυℓ☼</a> featuring <a href=\"http://www.polyvore.com/asos_jewelry/shop?brand=ASOS&amp;category_id=60\">ASOS jewelry</a></small></div>"; var cid = "7657814"; var embed_html_items = "<div><a href=\"http://www.polyvore.com/starstrukk/set?.mid=embed&amp;id=7657814\"><img width=\"400\" alt=\"Starstrukk\" src=\"http://www.polyvore.com/cgi/img-set/BQcDAAAAAwoDanBnAAAABC5vdXQKFmNoNVZfQmdmM2hHVE9rUlpWWW9RV3cAAAACaWQKAWUAAAAEc2l6ZQ.jpg\" title=\"Starstrukk\" height=\"400\" border=\"0\" /></a><br/><small><a href=\"http://www.polyvore.com/starstrukk/set?.mid=embed&amp;id=7657814\">Starstrukk</a> by <a href=\"http://www.polyvore.com/cgi/profile?.mid=embed&amp;id=482592\">☼ριєя¢є•тнє•ѕσυℓ☼</a> featuring <a href=\"http://www.polyvore.com/asos_jewelry/shop?brand=ASOS&amp;category_id=60\">ASOS jewelry</a></small></div><br/><div style=\"font-size:0.75em\"><b>Items in this set: </b><br/><a href=\"http://www.polyvore.com/draped_bubble_hem_top/thing?.mid=embed&amp;id=6558165\">Draped Bubble Hem Top</a>, $23<br/><a href=\"http://www.polyvore.com/la_perla_indomitable_lace_bra/thing?.mid=embed&amp;id=4872268\">La Perla Indomitable lace bra</a>, $195<br/><a href=\"http://www.polyvore.com/heart_mesh_thong_panties/thing?.mid=embed&amp;id=5377853\">Heart Mesh Thong Panties</a>, $3<br/><a href=\"http://www.polyvore.com/daisy_duke_shorts/thing?.mid=embed&amp;id=33299\">Daisy Duke Shorts</a><br/><a href=\"http://www.polyvore.com/hollister_flip-flops/thing?.mid=embed&amp;id=5676904\">Hollister Flip-Flops</a></div>"; var embed_html_items_preview = "<div><a href=\"http://www.polyvore.com/starstrukk/set?.mid=embed&amp;id=7657814\"><img width=\"150\" alt=\"Starstrukk\" src=\"http://www.polyvore.com/cgi/img-set/BQcDAAAAAwoDanBnAAAABC5vdXQKFmNoNVZfQmdmM2hHVE9rUlpWWW9RV3cAAAACaWQKAW0AAAAEc2l6ZQ.jpg\" title=\"Starstrukk\" height=\"150\" border=\"0\" /></a></div><br/><div style=\"font-size:0.7em\"><b>Items in this set: </b><br/><a href=\"http://www.polyvore.com/draped_bubble_hem_top/thing?.mid=embed&amp;id=6558165\">Draped Bubble Hem Top</a>, $23<br/><a href=\"http://www.polyvore.com/la_perla_indomitable_lace_bra/thing?.mid=embed&amp;id=4872268\">La Perla Indomitable lace bra</a>, $195<br/><a href=\"http://www.polyvore.com/heart_mesh_thong_panties/thing?.mid=embed&amp;id=5377853\">Heart Mesh Thong Panties</a>, $3<br/><a href=\"http://www.polyvore.com/daisy_duke_shorts/thing?.mid=embed&amp;id=33299\">Daisy Duke Shorts</a><br/><a href=\"http://www.polyvore.com/hollister_flip-flops/thing?.mid=embed&amp;id=5676904\">Hollister Flip-Flops</a></div>"; var embed_html_preview = "<div><a href=\"http://www.polyvore.com/starstrukk/set?.mid=embed&amp;id=7657814\"><img width=\"150\" alt=\"Starstrukk\" src=\"http://www.polyvore.com/cgi/img-set/BQcDAAAAAwoDanBnAAAABC5vdXQKFmNoNVZfQmdmM2hHVE9rUlpWWW9RV3cAAAACaWQKAW0AAAAEc2l6ZQ.jpg\" title=\"Starstrukk\" height=\"150\" border=\"0\" /></a></div>"; Starstrukkhttp://m.blog.hu/ma/magyarugar/image/pink2.gif


Fehér

A fehér színnel kapcsolatban a fényre, a jóságra, az áratlanságra, az egyszerûségre, a szüzességre asszociálunk. Leginkább a tökéletesség színéhez társítjuk.
Ezek mellett a fehér szín a biztonságot, egyszerûséget és tisztaságot is szimbolizálja. A feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van. Sikeres kezdetet is jelenthet.
A címertanban a fehér jelentése a hûség, kötelességtudás és egyszerûség.

A hirdetésekben a fehér utalhat a frissességre és tisztaságra, mert egyben a friss hó színe is ez. High-tech témában is bátran használhatod, mert egyszerûséget (egyszerû kezelhetõséget) sugallmaz.
Megfelelõ szín a különbözõ jótékonysági szervezetek számára is, hisz az angyalokat legtöbbször fehér ruhában ábrázolják.
Továbbá a fehér megfelelõ szín a kórházak, orvosok számára is (sterilitást, tisztaságot sugallmaz), így ajánlhatod az egészségügyben dolgozó ügyfelek számára is.
Étkezésben és élelmiszerekkel kapcsolatban leginkább a könnyûséget, a zsírszegény ételeket és a tejtermékeket jelenti.

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/katikababaoldala/uploads/feherlo.jpghttp://www.kolibrikerteszet.hu/files/Kepek/evelo/liliom%20feher.jpg


Fekete

A fekete színről az erőre, az elegenciára, a formalitásra, a halálra, a gonoszra és a rejtélyre asszociálnak az emberek.

A fekete egy rejtélyes szín, amit a félelem és ismeretlennel szokás összekotni (Gondoljunk például a feketelyukakra). Gyakran van negatív jelentése is (fekete lista, fekete humor, fekete halál (=pestis), stb.). A fekete erőt és tekintélyt sugároz; formális, elegáns és tekintélyes szín (fekete nyakkendő, fekete Mercedes, fekete BMW 520i). A címertanban a fekete a bánat, baj szimbolúma.

A Fekete a perspektíva és mélység érzetét kelti, de egy fekete háttér csökkenti az olvashatóságot. Egy fekete öltönyben vagy ruhában vékonyabbnak tűnhetsz. Egy galériában vagy kiállításon a fekete vagy szürke jó háttér lehet, mert kitűnik belőle a többi szín. A fekete nagyon jól ellentétben áll a világos színekkel. Ha a narancssárga vagy piros – vagy egyéb más erős – színekkel összehozva a fekete egy nagyon agresszív színsémát adhat.

http://myworld.freeblog.hu/files/fekete%20rozsa1.bmp

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


KépgalériaArchívum

Naptár
<< Június / 2022 >>